tirsdag 24. mars 2009

7+1 Uker

Beregn ut fra første blødningsdag i siste menstruasjon.
Dag:
Måned:
År:
Sykluslengde: d

7 uker


Fra 7 uker og 0 dager til 7 uker og 6 dager av svangerskapet.
Lengde: 9-14 mm

Se hvordan vi regner vekt, lengde og alder her.

OM BARNET

Embryoet er i begynnelsen av denne uken fem uker gammelt. Det er like stort som en liten bønne og har nå en liten åpning hvor munnen formes, og to små nesebor. Hodet og hjertet er store i forhold til kroppen. Hjernen består av et tynt cellelag som omgir de såkalte hjernehulrom, som kan ses som store svarte hull på ultralyd. Vi skiller mellom endhjernen (den egentlige storhjernen, som foreløpig er den minst utviklede delen av hjernen), mellomhjernen, midthjernen og den bakerste del av hjernen som gir opphav til blant annet lillehjernen.

Hjertet slår mellom 130 og 160 slag i minuttet. I hjertet dannes viktige deler av skilleveggen og hjerteklaffer. Arm- og bein-knopper vokser og ser ut som små padleårer. Nå er ikke embryoet flatt lenger. Det er helt innelukket i fostervannssekken og er dekket av et tynt hudlag.

TIL MOR

En blomstringstid hvor forandring er mulig.

Du er ditt barns første miljø! Når barnet ditt fødes har det levd 9 måneder av sitt liv allerede. Disse månedene har det bodd inne i deg. Våre forfedre var fullt klar over at en mors erfaring gjorde inntrykk på hennes ufødte barn. For ca. 1000 år siden opprettet kineserne egne klinikker for gravide kvinner. Disse lå i naturskjønne omgivelser hvor det var stille og rolig.

I Lukas evangeliet (1:44), utbryter Elisabet til Maria: "For tenk, da lyden av din hilsen nådde mitt øre, hoppet fosteret i mitt liv av fryd."

Du er barnets kanal til verden. Det som påvirker deg, påvirker fosteret. Dine sinnsstemninger, at du er glad, lei deg, stresset eller er redd, overføres gjennom morkaken.

Dine tanker og følelser over tid er derfor viktige. La den lille spiren få blomstre sammen med deg! Kanskje er tiden inne for å ta kontakt med jordmor eller lege?

TIL FAR: Forandringene

Er det noe som er helt sikkert i forbindelse med at man venter barn, så er det opplevelsen av at livet forandrer seg. Det skjer rimelig raskt under svangerskapet og kanskje merker du det allerede. Man får andre tanker, planlegger på en annen måte, partneren forandrer seg, man må ta langt mer hensyn, og ting man før så på som normalt, er ikke like enkelt og naturlig lenger.

”Du forstår ikke hvordan det er!” eller ”Det er ikke du som må gjennomgå dette!” er sannsynligvis utsagn du vil bli møtt med fra partneren din mer enn en gang. Det siste er du selvfølgelig glad for og det første er det vanskelig å argumentere mot.

De fleste forandringene knytter seg til partneren din. Det kan være de mest dagligdagse ting. Der hun før koste seg sammen med deg med et gladd rødvin i sofakroken, ligger hun kanskje nå og sover og overlater deg til TV-en. Kvinnen som for bare få uker siden hadde kontroll over det meste, opplever kanskje nå det motsatte. Der hun i sosiale sammenhenger var den siste som forlot festen, begynner hun kanskje å gjespe og se på klokken lenge før midnatt.

Uansett hvor godt forhold dere har, vil svangerskapet trolig også påvirke kommunikasjonen og åpenheten dere imellom. Behovet for å dele erfaringer og opplevelser i forhold til svangerskapet er mer naturlig i forhold til dem som selv har erfart det, det vil si venninner, søstrer og kolleger som selv kan bidra med sine erfaringer. Det gjør vi menn i mindre grad. Vi kan kanskje klage litt og gjøre oss litt morsomme på kjærestens bekostning, men er ikke like flinke til å dele våre erfaringer med hverandre.

Ukens sitat:
"Da Gud sa: Bli lys! ble det kjærlighet."
Knut Hamsun

0 kommentarer: